Mediterranean congress of rheumatology

O osteoporozi

 

argaiv1752

 

Dobro došli na webstranicu Društva za osteoporozu u Federaciji Bosne i Hercegovine

 

Osteoporoza je tiha bolest. Ljudi često nisu ni svjesni da boluju od ove bolesti do prvog prijeloma kosti.

Jedna od dvije žene, i jedan od pet muškaraca u starosnoj dobi preko 50 godina boluju od osteoporoze.

Mnoga istraživanja su pokazala da je osteoporoza jedna od najčešćih bolesti u svijetu. Zbog ozbiljnih komplikacija koje su povezane sa trajnom invalidnošću, a ponekad i smrću, te visokih troškova liječenja osteoporoza postaje sve veći problem savremenog društva.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu ima oko 200 miliona oboljelih od osteoporoze, a njome je uzrokovano oko 2,5 miliona prijeloma kostiju godišnje. Sobzirom da se životna dob stanovništva produžava, možemo pretpostaviti da će se broj bolesnika sa osteoporozom povećavati.

Od osteoporotičnih prijeloma najčešći su prijelomi pršljenova i kuka koji zahtijevaju dugotrajno liječenje, hospitalizaciju, hiruršku intervenciju i povezani su sa visokom smrtnošću zbog komplikacija kao sto su upala pluća i plućna embolija. Važno je napomenuti da kod jedne trećine prijeloma pršljenova nema vidljivih simptoma i oni ostaju neprepoznati.

Često se smatra da je osteoporoza stanje koje se razvije kod žena u kasnijoj dobi. Medjutim razvoj osteoporoze počinje mnogo ranije. Sobzirom da u toku svog razvoja kosti imaju najveću gustoću u dobi od 25 godina, jako je bitno izgraditi zdrave kosti do tog doba, kako bi one ostale sto jače u kasnijoj dobi.

Najvažnije od svega je da se osteoporoza moze spriječiti, ili bar u velikoj mjeri smanjiti pravilnom prehranom i tjelovježbom.

 
Anketa
Da li vas osteoporoza zabrinjava?