O osteoporozi

Šta je osteoporoza?

argaiv1044

 

Osteoporoza je bolest kod koje se smanjuje gustoća kostiju te povećava rizik prijeloma. Bolest se često razvija tiho, bez simptoma i bolova. Mnogo se puta i ne otkrije sve dok ne dođe do prijeloma kuka ili kompresivnih fraktura kralješaka. No nije sve tako crno, jer postoji prevencija osteoporoze, kao i lijekovi koji usporavaju gubitak koštane mase ukoliko već imate osteoporozu.

Naše kosti daju potporu i služe kao hvatišta mišićima, te zatvaraju određene tjelesne šupljine. One su isto tako živo tkivo koje se stalno mijenja, stalno pregrađuje, ovisno o opterećenju.

Tijekom djetinjstva i adolescencije kosti se intenzivno izgrađuju, povećava se i njihova veličina i gustoća. Oko 90% koštane mase se izgrađuje do 18. godine života u djevojaka, te do 20. godine života kod mladića. Iz toga proizlazi da je to najbolje vrijeme za «investiranje» u zdravlje kostiju.
Količina koštanog tkiva u kosturu, odnosno koštana masa, je u porastu do otprilike 30. godine života. Tada su kosti dosegle svoj maksimum u pogledu čvrstoće i gustoće (peak bone mass). U žena se, u razdoblju od tridesete godine života pa do menopauze ukupna koštana masa minimalno mijenja.

Međutim, tijekom prvih nekoliko godina nakon menopauze kod nekih dolazi do brzog gubitka koštane mase, koji se nastavlja tijekom postmenopauzalnog razdoblja. Ovaj gubitak koštane mase može dovesti do osteoporoze.

 
Anketa
Da li vas osteoporoza zabrinjava?